Zwevend menu

Het Zwevend menu bestaat uit een of meer contextgevoelige elementen die verschijnen in de zone rondom de cursor en toegang bieden tot frequent gebruikte gereedschappen, gereedschappensets, standaardaanzichten en grijpopties. Bovendien laat het Zwevend menu toe je muisbewegingen tot een minimum te beperken zodat je volledig gefocust kunt blijven op de tekenzone.

 

De voorkeuren voor het Zwevende menu aanpassen

Optimaliseer je workflow door in het dialoogvenster ‘Voorkeuren Vectorworks’ de gewenste oproepmethode(s) voor het Zwevende menu in te schakelen en de inhoud van de verschillende menu-elementen te kiezen (zie )Voorkeuren Vectorworks: Categorie Zwevend menu.

Oproepmethodes voor het Zwevende menu

Er bestaan verschillende manieren om het Zwevende menu op te roepen zonder dat je je werk hiervoor moet onderbreken.

Laat de cursor aantal seconden in de tekenzone stilstaan. Om deze methode te gebruiken, vink je in de Vectorworksvoorkeuren de optie Toon bij inactiviteit muis aan. Wanneer je de cursor van het menu weg beweegt, verdwijnt het menu.

Druk op de spatiebalk om het Zwevende menu op te roepen. Om deze methode te gebruiken, vink je in de Vectorworksvoorkeuren de optie Oproepen via spatiebalk aan.

Klik met het muiswiel om het Zwevende menu op te roepen. Om deze methode te gebruiken, vink je in de Vectorworksvoorkeuren de optie Oproepen via muiswiel aan.

Klik met de rechtermuisknop in de tekenzone en selecteer Zwevend menu in het contextmenu om de functie te activeren.

Stel een sneltoets in voor Zwevend menu oproepen in je werkomgeving en gebruik deze toets om het Zwevend menu op te roepen of te sluiten Speciale sneltoetsen bewerken.

Je kan het Zwevende menu ook sluiten met de esc-toets.

De voorkeuren voor het Zwevende menu aanpassen

Bepaal bij de Vectorworksvoorkeur Weergave Zwevend menu welke vorm de elementen rond de cursor moeten aannemen wanneer je het Zwevende menu oproept: tekst, iconen, tekst en iconen, of volledig uitgeklapte sets en paletten.

Kies daarnaast ook de inhoud voor elk van de menu-elementen. Je kan deze voorkeur zo vaak als nodig wijzigen doorheen de verschillende fasen van een project. Bijvoorbeeld: op het moment dat je vooral in 2D/Plan tekent, kan het handig zijn om een of meer frequent gebruikte gereedschappensets en/of de reeks grijpfuncties in het Zwevende menu op te nemen. Zodra je begint met 3D-modelleren kan je de voorkeur wijzigen en een van de menu-elementen gebruiken om te wisselen tussen de standaardaanzichten.

Het Zwevende menu gebruiken

Om het Zwevende menu te gebruiken:

Roep het Zwevende menu op volgens een van de methodes uit de Vectorworksvoorkeuren (zie Oproepmethodes voor het Zwevende menu).

Beweeg de cursor naar een element om de opties uit te klappen.

Selecteer het gewenste item.

Als een bepaald element geen beschikbare inhoud heeft, zal dit door een symbool boven het element en tekstuele indicatie worden aangegeven.

Het geselecteerde gereedschap heeft geen methodes; zodoende geeft het Zwevende menu aan dat er geen beschikbare methodes zijn.

Alleen gereedschappensets en gereedschappen uit de huidige werkomgeving worden weergegeven. Indien een bepaalde gereedschappenset die in de Vectorworksvoorkeuren als menu-element werd gekozen niet in de huidige werkomgeving aanwezig is, zal dit element leeg tonen.

De gereedschappenset gekozen als menu-element in de linkeronder hoek is niet aanwezig in de huidige werkomgeving en dus zal dit element leeg tonen.

Paletten en gereedschappensets

Concept: Werkomgevingen van de Vectorworksmodules

Heb je niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag aan Dex, onze virtuele assistent.